You Are Reading

4

program anak yatim...

amirul imran Sunday, August 30, 2009
assalamualaikum.. kali ni aku nak kongsi srba sedikit ttg aktiviti amal yg aku sertai scr sukarela brsama2 ngan kwn2 aku yg lain pada hari ini n semalam....

kitaorng telah bertolak dari TBP pd pukul 10.30 n smpai kat Masjid Jamek Makmuriah pd pukul 12.30... masjid ini tlh mnjadi tmpar tidur n rehat kami for d 2 days... after performing our zohor prayer,, kitaorng tlh dibhagikan kpd 5 kmpln n stiap kmpln kena kmpul sebanyk mungkin mklumat dari anak2 yatim di rumah anak yatim sg besar... stlh menziarahi rumah anak yatim tersebut,, kitaorng tlh dibawa mlawat ke tmpat mmproses baja dari cacing... then,, kitaorng kmbali smula ke masjid tadi untk bersiap2 berbuka puasa bersama2 anak2 yatim sekitar sungai besar.. malam tu kitaorng tlh adakan qiam dngn anak2 yatim tadi n selesai subuh,, kitaorng tlh bergerak ke rumah anak yatim yg kedua di batu 36 untuk mngadakan sedikit gotong royong..

yg 2 org ni bukan anak ytim tau...



bramah mesra n mndapatkan maklumat dr anak2 yatim.. aku respect ah diaorng coz dpt berdikari n mmpunyai motivasi yg tinggi.. diaorng ada yg dah tinggalkat sana hmpir 4 tahun.. mesti sedih kan beraya tanpa emak@bapa di sisi..


lawatan ke TAMAN CACING.. hehehe.. mcm2 cacing ada.. besar,, kecik,, biru,, harimau,, semua ada... dulu projek ni kerajaan selangor yg tolong pasarkan n bg modal,, tp after kerjaan selangor bertukar parti,, projek ni tak lagi ditolong walaupun pnjanjian dulu tak tamat lg.. so, masalah bg pemaju tersebut skrng ialah tmpt pemasaran.... sedih btul lah...


majlis berbuaka puasa bersama anak2 yatim sekitar sungai besar.. tanoshikatta...


gotong-royong mmbersihkan rumah anak yatim batu 36... letih tp mnyeronokan.. hehehe...ada gak yg kena kejar ngan kambing... hahaha.... anak2 yatim kat sini tak dapt bntuan drpd kerajaan,, so diaorng hidup dngn hasil ternakan kmbing, keli, itik n lembu....

sbgai renungan,, bersama2 lah kita mnghargai kedua2 ibu bapa kita selagi diaorng masiah ada... bygkanlah sekiranya kita beraya tanpa ibu bapa di sisi spt mereka,, pasti suasana akan menjadi kusam dan kelam....


4 kata-kata manis:

akumfp said...

mu pakai baju tu je sokmo...

イムラン (IMRAN the fraxie) said...

baju aku semua warna merah...
tu yg mu nampak sama je tuh,,,,

SpRiTZeRcREw said...

ak kne kjo kmbing pling bso...
pe ntah nme die...
osman kot...
hak3...

ukhti SaFiAh said...

hepi belated bday....
may Allah bless u...
May ur live will be full of blessings..InsyaAllah...
do everything lillahita'ala....

 
Copyright 2010 . .