Archives

4

KOLEKSI SAJAK KEMERDEKAAN 2010

amirul imran Monday, August 30, 2010
SALAM KEMERDEKAAN

semalam burfday aku,, esok plak burfday malaysia.. kalau emak aku bersabar lagi 2 hari,, mesti aku dah jadi anak merdeka.. best wowww jadi anak merdeka,, dapat duit!!!hehe.. time sekolah menengah dulu,, stiap tahun aku akan sambut burfday kat stadium terengganu coz ada raptai hari kemerdekaan.. time tu lah aku rasa yang semua orang berkumpul untuk meraikan burfday aku walaupun pada hakikatnya mereka semua mempunyai tujuan yang sama iaitu menjalani raptai hari kemerdekaan..hu3.. tapi,, time birthday aku semalam plak,, aku hanya sambut sensorang je kat rumah shah alam ni sambil lukis kek hari jadi atas debu macam cerita harry potter tu coz smua org balik kampung masing-masing..hu3..ok,ok.. kita lupa dulu fasal bufday aku ni coz apa yang lebih penting ialah hari kebesaran negara kita pada hari esok iaitu HARI KEMERDEKAAN 2010 dengan tema 1MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI.. kita sebagai rakyat Malaysia harus sedar bahawa tokoh-tokoh negara dulu bukanlah mudah untuk mendapatkan kemerdakaan Malaysia dari pihak british yang menjajah negara ini.. oleh itu,, kita mesti senantiasa menghargai nikmat kemerdekaan ini agar tidak dinodai lagi oleh pihak luar.. wahhhh... dah macam buat karangan untuk SPM plak aku ni.. he3.. tapi apa yang aku nak cuba smpaikan kat sini ialah,, cuba korang bayangkan yang korang bagi hadiah jam tangan edisi khas (ada 1 je dalam dunia ni) kat makwe korang,, then ntah macam mana,, awek korang tu tak pandai jaga sehinggakan jam tangan tu boleh dapat kat orang lain,, mesti korang akan bengang giler kan?? betul tak?? macm tu lah jugak kalau tokoh-tokoh negara kita dulu,, mesti diaorng akan sakit hati giler kalau melihat generasi sekrang yang tak pandai jaga anugerah kemerdekaan ini... uisshhhh... dah panjang sangat aku berceramah ni... hu3... ok lah,, jom kita pergi ke koleksi sajak hari kemerdekaan 2010..


 
Copyright 2010 . .