Archives

2

KU PERCAYA AKAN ADANYA PELANGI SETELAH GURUH MEMBELAH LANGIT

amirul imran Saturday, December 17, 2011 ,
AS-SALAM

Imam Hassan Al-Banna pernah berkata-kata dengan penuh hikmah
"Jangan lah engkau berputus asa kerana putus asa itu bukanlah akhlak seorang muslim. Ketahuilah bahawa kenyataan hari ini adalah mimpi hari kelmarin dan impian hari ini adalah kenyataan hari esok"

pada satu ketika,, aku pernah berputus asa untuk mengejar impian sendiri meskipun peluangnya sudah jelas terbuka di depan mata.. kalau lah ketika itu aku memaksa diri aku untuk berusaha lagi sedikit,, pasti apa yang aku impikan itu akan berada dalam genggaman aku sekarang... namun,, kita sebagai umat Baginda Rasulullah S.A.W telah diajar dengan hadis baginda (hadis sahih muslim);
0

KITA TAK PUNYA SAMA HATI

amirul imran Saturday, November 26, 2011 ,
AS-SALAM

kadang-kadang kita mungkin lupa,, bahwa dalam dunia ini bukan lah mengenai kita semata-mata,, tetapi juga mengenai dia,, kerna kita hidup bukan bersendirian,, tapi berkongsi dengan segenap insan... dan kadang-kadang kita juga mungkin lupa,, bahwa meskipun kita punya warna rambut atau warna anak mata yang sama,, tapi tidak mungkin sesekali kita punya hati yang sama... ada yang sehalus sutera,, ada yang serapuh kaca, ada yang secantik intan permata dan ada juga yang sekuat batu di pinggiran muara... 

sepanjang hidup kita ini,, mungkin akan pernah terjadi perbualan seperti ini..
0

2:216

amirul imran Saturday, July 30, 2011
AS-SALAM
hari ini kita mungkin bergelak ketawa,, menyatakan diri ini sedang bergembira sehingga terlupa yang dunia ini bukanlah dimiliki oleh kita sahaja tetapi juga bersama mereka yang mendengar suara tawa kita..

ingatlah,, hidup ini umpama roda.. ada saat kita di atas,, dan ada saat juga kita di bawah bersama tanah.. namun kita sering terlupa,, pada waktu kita di atas,, kita bongkak untuk memandang mereka yang di bawah.. tanah yang hinggap di badan mereka terasa bergitu jijik sekali sehingga pelbagai kata-kata yang menyakitkan hati dihembur bertubi-tubi.. 

apabila roda mula berputar,, diri akan mula sedar.. hidup tetiba menjadi gelisah,, seolah-olah dunia sudah tidak ada arah.. pada saat itu lah,, tangan mula melambai-lambai ke atas... mengharapkan mereka untuk memandang ke bawah sedangkan kita pernah melupakan mereka sewaktu mereka di tempat kita,, kita di tempat mereka... 
2

I CAN'T BE LIKE THEM

amirul imran Saturday, July 23, 2011
AS-SALAM
Alhamdulillah,, dengan rezeki yg ALLAH bagi,, aku masih dapat mengekalkan rekod bersih aku untuk result kali ini iaitu rekod tanpa kena repeat paper.. huhu.. bukan itu sahaja,, buat pertama kalinya juga batch aku tak ada yang kena repeat paper..dengan erti kata lain,, semua lulus dengan jayanya kecuali seorang... hmmmm... tak nak ah cakap pasal benda ni,,, buat sedih je~

btw,, selasa nanti aku ada interview lagi sekali pasal first choice university aku kat Jepun nanti... so harap-harap lah dapat university yang aku impi-impikan tu.. hohoho...

ok,ok.. back to the main topic,, aku sebenarnya nak cerita sket pasal seseorang yang aku admire giler-giler dan aku rasa aku tak mampu jadi seperti mereka iaitu ibu dan bapa ku...
3

KASIH SAYANG

amirul imran Friday, June 24, 2011
AS-SALAM

"my name is Imran and I'm not a terrorist"... wow,, berbelit lidah aku nak 'speaking' english,, nasib baik tak tercabut je.. hmm.. kalau di hitung ngan calculator,,, dah hampir 1 tahun aku tak belajar secara formal bahasa penjajah ni... sejak masuk pogram JAD kat sini,,, otak aku sememangnya disumbat dengan bermcam-macam perkataan Jepun,, sehinggakan kalau nak speak in english or even kadang-kadang bahasa Melayu pun,, kitaorg terpaksa translate dalam otak terlebih dahulu perkataan yg nak digunakan dari Japanese... huhu.. teruk bukan?? cam ne tak teruk,, kat sini kelas bahasa jepun ada setiap hari selama 3 jam.. hmmmmm~~ btw,, aku ada exam TOEIC (Test of English for International Communication) esok,, sebab tu lah aku ngah tajamkan english aku ni... doakan aku yerk,, moga-moga dapat GOLD level..

ok lah,, kali ni aku nak bawak post pasal KASIH SAYANG plak...
0

LUAHAN HATI MEREKA,, ADAKAH KITA MASIH MENDENGARNYA??

amirul imran Friday, May 27, 2011
AS-SALAM
akhir ini kita sering disajikan dengan acara fitnah menfitnah,, sumpah menyumpah,, kafir mengkafir dan bermacam-macam lagi meskipun ia nya lansung tidak membawa apa-apa kebaikan mahupun keuntungan kepada kita sebagai umat Islam sehinggakan perkara yang lebih penting kita tinggalkan jauh ke belakang...

ingat lah kita semua,, semangat kita menentang kezaliman pihak rejim Zionis semakin lama semakin hilang cahaya semangat nya sedangkan rakyat Palestin terus berusaha menentang dan melindungi masjid suci kita itu... 
1

SABAR ITU BUAHNYA MANIS

amirul imran Wednesday, May 25, 2011
AS-SALAM

kalau disemak dan diperiksa,, blog ku ini penuh dengar pengisian yang membawa ke arah cahaya kebenaran,, tapi itu bukan lah bermakna diriku ini adalah sebaik para ulama kerna tujuan ku menulis adalah tidak lain tidak bukan untuk menarik diri ku sendiri yang sering melakukan maksiat ini ke arah jalan yang suci iaitu jalan menuju Syurga Ilahi... Aamiiiiiin..

kali ini,, aku ingin berkongsi sedikit ilmu yang ada di dada ini tentang satu nilai murni yang nilainya adalah sebahagian Iman iaitu SABAR.
4

KU MENCARI KETENANGAN HAKIKI

amirul imran Saturday, May 21, 2011
AS-SALAM

suatu ketika dahulu,, aku ada terbaca satu status yang ditulis oleh rakan ku di facebook dan bagi aku,, kata-kata ini amat lah menusuk di jiwa ku seperti pedang yang tajam mata nya.. huhu...

"sesungguhnya Allah Maha Penyayang.. kalau umat manusia dahulu,, Allah akan turunkan bala secara direct di muka bumi ini kalau manusia melakukan maksiat seperti yang terjadi kepada Kaum Nabi Lut.. namun berbeza dengan umat akhir zaman kini, Allah Maha Penyayang kerna hukuman tidak lagi turun secara direct tetapi Allah hanya meletakkan sedikit kegusaran dan ketidak tenangan di hati manusia yang melakukan maksiat"
1

MANUSIA ADALAH SEBAIK-BAIK KEJADIAN

amirul imran Thursday, April 28, 2011
AS-SALAM

first,, aku nak mitak maaf bebanyak coz dah lama tak update blog ni,, tapi serius gua cakap sama korang,, masa aku sememangnya amat terhad sekarang ni setelah diisi dengan assignment yg menggunung tu... kalau dalam bhasa jepun,, lebih kurang mcam ni,,"U2になってからというもの、ご飯をゆっくり食べる暇もない毎日だ!".. (sejak jadi U2,, setiap hari masa lapang untuk makan dengan perlahan pun tak ada).. hoho..

btw,, oleh kerana aku ni kekurangan masa,, so apa kata kita terus je ke main topic iaitu "MANUSIA ADALAH SEBAIK-BAIK KEJADIAN"
1

KINI KU TELAH SEDAR~

amirul imran Saturday, April 2, 2011 ,
AS-SALAM

setelah 2 tahun berlalu,, akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki ke tahun akhir pengajiaan disini sebelum terbang ke negara matahari terbit.. sebagai persiapan terakhir dalam menjadi duta kecil malaysia ke jepun,, sesungguhnya hidup sebagai seorg pelajar menjadi semakin susah dan sempit akibat dihimpit oleh assignment yang semakin menggunung setinggi nasi kapit..(>.<)  hmmmm... walaupun baru seminggu semester baru bermula,, tapi dah bermacam-macam task/assignment yang kena buat.. ho8... tahap letih tu memang dah macam utraman yang berkelip-kelip lampu merah di dada nya...

btw,, post kali ni aku kongsi sedikit tentang satu benda yang telah aku sedar,, walaupun aku spatutnya sedar dari dulu lagi...
3

PERSAHABATAN YANG SEHARUM KASTURI

amirul imran Wednesday, February 23, 2011
AS-SALAM
(for English translation; click here)

oleh kerana aku mmg free giler skrng ni coz dah habis final,, so ape yg aku boleh buat ialah smua nya brtemakn drama n movie je.. stakat ni dah brmacam2 cerita yg aku tngok,, ada yg sedih n ada juga yg menginsafkan.. hu89.. 

Btw,, 2 hari lepas,, tlh diadakan Robot Contest Batch 6 (2011) di dewan Unisel Shah Alam,, so aku sbg senior Batch 5 telah djmput utk memeriahkan mjlis tersebut.. (^-^) wlaupun ramai senior yg tak dtg,, tetap jelas terpancar chaya keseronokan di muka para junior aku.. so,, kpd yg menang,, thniah aku ucapkan,, mnakala yg kalah plak,, usah lah bersedih krn korang brjaya mncipta satu robot dah dikira sbg seorg juara..


ok lah,, kali ni aku nak kongsi sket ngan korng smua akn tips-tips dlm mnjaga prsahabatan yg kita sedang atau yg bakal kita jalinkan..
 
Copyright 2010 . .