You Are Reading

3

PERSAHABATAN YANG SEHARUM KASTURI

amirul imran Wednesday, February 23, 2011
AS-SALAM
(for English translation; click here)

oleh kerana aku mmg free giler skrng ni coz dah habis final,, so ape yg aku boleh buat ialah smua nya brtemakn drama n movie je.. stakat ni dah brmacam2 cerita yg aku tngok,, ada yg sedih n ada juga yg menginsafkan.. hu89.. 

Btw,, 2 hari lepas,, tlh diadakan Robot Contest Batch 6 (2011) di dewan Unisel Shah Alam,, so aku sbg senior Batch 5 telah djmput utk memeriahkan mjlis tersebut.. (^-^) wlaupun ramai senior yg tak dtg,, tetap jelas terpancar chaya keseronokan di muka para junior aku.. so,, kpd yg menang,, thniah aku ucapkan,, mnakala yg kalah plak,, usah lah bersedih krn korang brjaya mncipta satu robot dah dikira sbg seorg juara..


ok lah,, kali ni aku nak kongsi sket ngan korng smua akn tips-tips dlm mnjaga prsahabatan yg kita sedang atau yg bakal kita jalinkan..


1) sblm korang berkwn ngan seseorg,, pastikan yg korang sudah mgetahui trlebih dahulu prangai kawan korang itu samada dia seorang pmarah,, pndiam,, cerewet or ape-ape je lah.. coz nanti,, takut kalau korang dah kawan,, tetiba korang rasa tak selesa ngan characteristic diaorg...

2) korang tak leh memaksa utk kawan korang tu berkelakuan sprti korang tp sbalik nya korang kena terima prangai kawan korang tu coz kita kena sedar yang tak akan ada manusia dlm dunia ni yg berkelakuan 100% sama ngan kita.. n kalau korang fikir betul2,, disebabkan prangai kita ngan kwn kita berbeza lah yg membuat kan hidup kita lebih ceria.. betul tak??

3) jngan sesekali korang berkata "benci" kpd smthing yg kawan korang suka.. contoh lah,, kawan korang tu minat giler2 warna hijau,, smpai kan smua barang dia dalam bilik tu warna hijau.. then,, tetiba korang kata kat dia,, "adoyai,, knapa mesti warna hijau..aku dah lah benci giler ngan warna hijau ni".. hmm.. korang boleh je nak kata yg korang tak suka warna hijau,, tp cukup lah skadar korang ckp skali je bnda tu dpn dia coz wlaupun skali,, dia ttp akan ingat yg korg bnci bnda tu... n kalau korg cakap berkali,, msti hati dia akan trluka giler n lama-lama maybe dia akn naik mnyampah ngan korang...

4) jngan mudah slah faham ngan kwn korang coz dlm persahabatan ni kita msti lah slalu mmpercayai antara satu sama lain... coz salah faham ni maybe disebabkan kawan kita tu suka berkata-kata secara tersirat or mybe disebabkan masalah loghat @ bahasa...

5) kalau korang trasa hati ngan kwn korang,, better korang cepat berterus-terang coz kekadang kawn kita ni tak perasan yg dia tlh meluka kan hati korang.. tapi,, jangan lah korang asyik sebut je "aku terasa ngan ko lah" dari pagi smpai petang coz korang akn mmbuatkan kawan korang tu berasa brsalah giler shingga mngganggu konsetrasi.. n maybe tindakan tersebut akan mmbuatkan kawan korang plak yg terasa hati ngan korang...

6) korang kena selalu cakna ngan kawan korang tu samada dia ngah ada problem ke or ngah sakit ke coz time tu lah dia amat perlukan seseorang utk brada di sisi... kalau korang tngok dia berkelakuan plik dari rutin harian,, sah lah tu kwn korang tu ngah ada problem,, so cepat2 lah tnya sbg tanda korang bg support kat dia... n kalau kwn korang tu nak exam ke,, or nak masuk pertndingan pape ke,, korang bg lah kata-kata smangat supaya dia lebih brsmngat nak menghadapi cabaran-cabaran trsebut... 

7) walaupun kita ni berkwan ngan seseorg,, itu tak smstinya kita kena slalu brada di sebelah kawn kita tu coz dia pun perlukan masa untuk bersendirian.. kdang-kadang korang akan prasan yg kwan korang tu mengelak dari korang,, so korang jgn lah cepat melatah coz maybe itu tanda nya dia perlukan masa utk berseorangan..

8) tahu untuk bila korang bersetuju or bantah dengan apa yg kawan korang cakap kan coz kekadang hnya kerana pendapat yg berbeza,, sesebuah prsahabatan tu boleh hancur...

9) korang kena lah selalu pandai menjaga maklumat sulit or rahsia kwn korang tu...

3 kata-kata manis:

ayesyaazreena said...

wah.wah.wah!
useful tips!
btw, i like green! hihihi :D

Has said...

lama imran tak post entri kan? :D

イムラン (IMRAN the fraxie) said...

@kak aye

oooo.. akak minat hijau ke... sya minat merah.. hijau pun sya minat gak sket2.. he89...

@ has sensei

haah,, dah lama saya tak post entry..

 
Copyright 2010 . .