You Are Reading

2

JAPAN : HANAMI~

amirul imran Sunday, April 22, 2012 ,
AS-SALAM

fuhhhhh... letih,, memang letih.. semalam,, seharian aku pergi ke DisneySEA...dari pukul 7.30 pagi,, sampai lah pukul 9 malam baru balik... nasib baiklah minggu ni tak de assignment pape pun... btw,, pergi DisneySEA memang best!!! tapi aku akan simpan story ni dulu coz kali ni aku nak cerita pasal aktiviti aku pada 2 minggu lepas...

hmm.. 2 minggu lepas,, or secara tepatnya,, pada 8 haribulan 4 yang lepas,, aku dan juga beberape teman satu universiti,, telah ber'hanami' di Ueno Park... kepada yang tak tahu hanami tu ape,,, biar aku terangkan secara ringkas... hanami kalau ditulis dalam kanji (tulisan jepun), ianya akan berbentuk macam ini → 花見. ok,, hana (花)tu maksudnya bunga,, then mi (見) tu plak maksudnya lihat.. so,, kalau digabungkan,, maksudnya akan berbunyi "lihat bunga"... so,, persoalan seterusnya,, "bunga apa yang kami tengok?".. jawapannya ialah,, bunga SAKURA!!!!

hanami ni memang famous kat Jepun... orang-orang jepun,, kebiasaanya,, sehari sebelum diaorng nak berhanami tu,, diaorang dah datang ke taman untuk tanda tempat... perghhh... semangat bukan??? hmmmm.. kitaorg plak,, hari nak berhanami tu lah,, baru nak cari tempat kat taman.. so, al-jawabnya,, memang terpencil giler ah spot yang kitaorg dapat.. ho3x.. btw,, kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal hanami ni,, click ah kat sini.

ok lah, macam biasa.. enjoy lah beberapa keping gambar yang sempat dirakam... enjoy!!!!!!




deretan pohon sakura di tepi tasik

bagai 'lampu' di pagar 'sakura'



penghantaran domino
 terkezut aku... dalam kesesakan manusia,, boleh plak si domino ni buat penghantaran.. sape lah yang buat tempahan ni?? hmmm

wanita-wanita SHIBAURA INST. OF TECH

jemput makan~~

nasi lemak dengan sambal udang dan juga ayam goreng

ber'takoyaki'
 takoyaki ni adalah salah satu makanan jepun... tako tu maksudnya sotong,, then yaki tu plak maksudnya bakar... so,, "sotong bakar"!!!! perghh.. memang best... pandai kawan aku buat... 


kalau nak tengok banyak lagi gambar,, sila lah tekan kat sini.

2 kata-kata manis:

Akmal Khalidah said...

Nak sangat tengok sakura. Bilolah den dapat pergi ni T^T

イムラン (IMRAN the fraxie) said...

@akmal..

datang lah dengan air asia. tengah murah tu.. hekhek.. pergi balik dalam 800ringgit je...

 
Copyright 2010 . .