Archives

2

SURAT SAIDINA UMAR KEPADA SUNGAI NIL

amirul imran Wednesday, July 11, 2012
AS-SALAM

dalam usrah minggu lepas,, telah diceritakan oleh seorang sahabat aku tentang "Surat Saidina Umar kepada Sungai Nil"....

Semasa pemerintahan khalifah yang ke-2 iaitu Saidina Umar al-Khattab r.a., beliau telah melantik seorang pahlawan Islam yang gagah perkasa iaitu Amru al-As sebagai Gabenor di Mesir. Sebahgian daripada penduduk Mesir ketika itu telah menganut agama Islam, manakala yang lain masih berpegang kepada ajaran asal nenek moyanag mereka.. 

"Tidak ada paksaan dalam (menganut) agama (Islam), kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur). Oleh itu, sesiapa yang tidak percayakan Taghut, dan ia pula beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepaa simpulan (tali ugama) yang teguh yang tidak akan putus. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui." Al-Baqarah ayat 256

0

TEKA TEKI TAHAP CIPAN (BY ALBERT EINSTEIN)

amirul imran Friday, July 6, 2012
AS-SALAM

hari ni kawan aku post satu teka teki.. katanya,, teka teki ni diciptakan oleh seorang saintis terkenal iaitu Albert Einstein sebelum dia meninggal dunia pada tahun 1955... beliau kata soalan ni hanya mampu dijawab oleh 2% orang dalam dunia ni.. so maknanya,, 98% penduduk bumi yang lain,, tak mampu nak selesaikan soalan ni...

hanya 2% orang yang mampu jawab???!!! biar betul??!! tak kan aku pun tergolong dalam 2% tersebut?? hmmmmm... so,, kalau korang nak tahu samada korang ni golong 2% atau 98%,, korang cubalah jawab soalan kat bawah ni yerk... tapi aku yakin,, ramai je mampu jawab soalan ni coz tak susah mana pun... aku rasa,, Albert Einstein tu saje je bergurau supaya ramai orang yang akan jadi bersemangat nak jawab soalan dia ni... btw,, soalannya adalah seperti berikut; 
2

MOVIE REVIEW : THE AMAZING SPIDER-MAN

amirul imran Sunday, July 1, 2012
AS-SALAM

ok~ semalam aku tengok movie kat machida... aku rasa movie spider-man ni tak keluar lagi kot kat Malaysia,, tapi kat jepun,, minggu lepas dah start tayang...

so,, tak nak cakap panjang-panjang,, jom baca synopsis movie ni~

 
Copyright 2010 . .